Ledce 1
Hrušovany u Brna
664 62
Tel.: 547 236 463
E-mail: obec@ledceobec.cz
Podezření na zdravotní potíže související pravděpodobně s konzumací potravin
1. Identifikační kód
2. Kód
3. Pojmenování (název) životní situace
Podezření na zdravotní potíže související pravděpodobně s konzumací potravin
4. Základní informace k životní situaci
Každý občan, který má podezření, že jeho zdravotní potíže souvisí pravděpodobně s konzumací určité potraviny (nebo určitých potravin), může dát podnět k prošetření.
5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)
Jakákoliv osoba, ať již občan České republiky nebo cizí státní příslušník.
6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
Jasný a výstižný popis zdravotních potíží, jejich průběh, čas konzumace a čas projevu prvních potíží, popis potraviny a místo její konzumace nebo zakoupení, další informace - např. obal výrobku, nabývací doklady, lékařská zpráva z ošetření.
Podnět musí být podán neprodleně; v podnětu musí být uvedeny kontaktní údaje v případě nutnosti získání dalších informací.
7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace
Neprodlenou návštěvou zdravotnického zařízení a podrobení se odbornému vyšetření.
8. Na které instituci životní situaci řešit
Po vyšetření ve zdravotnickém zařízení kontaktujte místně příslušnou krajskou hygienickou stanici:
9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit
S příslušnými pracovníky hygienické stanice.
10. Jaké doklady je nutné mít s sebou
Žádné dokumenty nejsou stanoveny.
11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
Předepsané formuláře nejsou stanoveny.
12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.
13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení
Šetření podnětu je zahájeno ihned po získání všech nezbytných informací, délka šetření není stanovena a odvíjí se od složitosti případu a šetření.
O výsledcích šetření je v souladu s principem dobré správy odesílatel podnětu informován.
14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
V případě potřeby a na vyžádání krajské hygienické stanice k došetření zdroje a přijetí opatření:
Státní veterinární správa - v případě potravin živočišného původu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce - v případě potravin neživočišného původu
15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány
Další činnosti nejsou stanoveny.
16. Elektronická služba, kterou lze využít
Podnět lze zaslat elektronicky na e-mailovou adresu příslušné krajské hygienické stanice.
Je ale vždy nezbytné uvést kontaktní údaje a pokud možno telefonní číslo, neboť bude nutné odesílatele podnětu kontaktovat z důvodu zjištění dalších podrobností nutných k vlastnímu šetření.
17. Podle kterého právního předpisu se postupuje
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
18. Jaké jsou související předpisy
Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují
Opravné prostředky nejsou stanoveny.
20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností
Sankce a opatření závisí na kontrolním zjištění; může se jednat např. o:
zákaz uvádění potravin na trh,
nařízení povinné sanitace a dezinfekce,
uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti,
uložení finanční sankce v následném správním řízení.
21. Nejčastější dotazy
Jak může konzumace zdravotně závadné potraviny ohrozit zdraví spotřebitele?
Nejlépe vám odpoví váš ošetřující lékař.
22. Další informace
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce
- Státní veterinární správa
- Orgány ochrany veřejného zdraví
23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě
24. Související životní situace a návody, jak je řešit
25. Za správnost návodu odpovídá útvar
Ministerstvo zdravotnictví - odbor ochrany veřejného zdraví
26. Kontaktní osoba
Ing. Saksún
27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni
01.01.2015
28. Popis byl naposledy aktualizován
29.07.2015
29. Datum konce platnosti popisu
Bez časového omezení.
30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace
V návaznosti na novelizace právních předpisů.